A mágikus tisztánlátás:

 

Mielőtt a tulajdonképpeni gyakorlatot leírom, előrebocsátom, hogy itt a fény aspektusával van dolgunk. A fény a TŰZ aspektusa, tehát a szemmel és az akarattal analogikus. Ezért a kísérletnél ez a legfontosabb feladat, hogy a fényt láthatóan elképzeljük, és a fény képzetét oly erőssé tegyük, hogy elérhessük általa a kitűzött célt.

   Vegye fel ászana ülését és képzelje el, hogy a világegyetemtől imaginatíve vagy tüdő és póruslégzéssel testébe szívja a Naphoz hasonlóan erős, univerzális fényt. Testét e közben üres térnek képzeli el, mely megtelik a ragyogó-fehér, univerzális fénnyel. Ebbe, a testbe kerülő fénybe koncentrálja a tisztánlátás tulajdonságát, vagyis képzelje el, hogy a fény mindenen áthatol, mindent látó és mindent áttekintő. E fénynek sem tér, sem idő nem akadálya. A fény ilyen tulajdonságról a legcsekélyebb kételynek sem szabad felmerülnie önben. Ha valós, akkor nem lesz nehéz elképzelni, hogy ez az egyetemes fény Isten része, aki az itt leírt összes tulajdonsággal rendelkezik. Ha ily módon a leírt tulajdonságokkal együtt testébe beszívta a fényt, és belsőleg érzi annak feszültségét és átható erejét, akkor képzelete segítségével préselje lábaiból és kezeiből a feje irányába, amíg az annyira összesűrűsödik, hogy a két szemgolyót éppen átfogja. A szemeket külön-külön is lehet telíteni fénnyel, ha úgy jobban tetszik.

   Amint elvégezte szemgolyóiban a fénytorlaszt, imaginálja, hogy szemei birtokolnak mindent, a fénybe sűrített képességet. Ennél a gyakorlatnál tíz percig kell időzni, és amennyiben belsőleg megbizonyosodott, hogy az egyetemes fénnyel telített szemei imaginatíve birtokolják e fény tulajdonságait, hagyja azt közvetlenül vagy ismét imagináció által, a fény univerzális tengerébe szétáradni. Esetleg hagyja azt még egyszer eredeti formájában a testébe visszatérni, majd onnan árassza vissza az univerzális fénybe. Mindkét módszer egyformán jó.

   Fontos, hogy az ismét szabaddá vált szemek normálisan felvevőképessé váljanak. Viszont az így kifejlődött asztrális szemek ne legyenek annyira érzékenyek, hogy lehetetlen legyen megkülönböztetni, mit észlel a normális és mit a tisztánlátó szem. Ha a mágus elmulasztaná feloldani a koncentrált fényt, előfordulhatna, hogy szemei tisztánlátók maradnak, és alig tudna különbséget tenni anyagi és szellemi között. Ezért csupán uralnia kell tisztánlátását, hogy akkor juttassa azt erőhöz, amikor szükséges. E gyakorlat többszöri ismétlése által a mágus néhány pillanaton belül működtetni tudja tisztánlátó szemét. Az ily módon előkészített szem, akár nyitott, akár csukott fizikai szemmel, mindent lát, amit a mágus látni akar. Kristálygömbben, mágikus tükörben vagy akár egy fénylő szekrény oldalán: tisztánlátó szeme mindent meg fog látni. A látás minősége ezután már csak lénye tisztaságától függ.

   Egy kitűnő segédeszköz, mely gyorsan vezet tisztánlátási sikerekhez, és a fizikai szemet is egészségesebbé teszi, tehát a látás gyengéségben és szembetegségben szenvedők nemcsak mágikus, hanem gyakorlati hasznát vehetik; a mágikus szemtűz-víz. Ehhez a következő kellékek szükségesek:

   Egy liter desztillált víz, kamillatea (szárítva vagy frissen), hársfatea (Herba Euphrasia), szintén akár friss, akár szárított állapotban; 7 – 9 gyenge fűz vagy diófa vessző. Ezeket meg kell tisztítani leveleitől, egyenlő hosszúra kell vágni, és több helyen csomóba kötni. Ezután a vesszőkötegeket száraz levegőn, meleg kályhánál vagy napon, ki kell szárítani. Szükséges szűrőpapír és tölcsér.  

   Egy tiszta edénybe ¼ liter desztillált vizet teszünk, és amint forrni kezd, két teáskanál kamillateát és egy teáskanál hársfateát teszünk bele. Néhány másodpercig főzzük, utána levesszük a tűzről és befedjük. Tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Amint lehűlt, a fűz vagy diófavessző köteg végét meggyújtva lobogni hagyjuk. Amint jól lobog, az égő végét az elkészített teába mártjuk. Ezáltal a tea melyet már folyékony kondenzátornak tekinthetünk, telítődött a TŰZ anyagi elemével. ( A kondenzátorokról egy további fejezetben bővebben lesz szó.) Ezt a folyékony kondenzátort, az esetleges törmelékek, széndarabkák eltávolítása érdekében tiszta edénybe szűrjük. A kész folyadékot egy tálban vagy tányérban magunk elé helyezzük.

   Lélegezzük be tüdő vagy póruslégzéssel, vagy egyszerre mindkettővel TŰZ elemet és töltsük meg vele egész testünket. Nem kell különösebb figyelmet fordítani a meleg intenzitására, mely amúgy is érezhető, hanem inkább arra, hogy a TŰZ elem ezt a kívánságot hordozza, amelyet imaginatíve belehelyezünk. Ha ez megtörtént, kívánságát a TŰZ elembe sűrítve, vetítse kilégzésével a Plexus Solarison vagy az egyik kezén át a folyadékba úgy, mint a fénytorlaszolásnál. Ha úgy érzi, hogy a projekció nem volt elég erős, megismételheti a kísérletet, de legfeljebb 7-9 alkalommal. Az így készített kondenzátor valóban erősen ható eszencia lesz, mely az asztrális érzékeket is életre kelti, erősíti és fejleszti. Ezek után zárja el egy tiszta üvegbe ezt a folyékony kondenzátort, melyet hűvös helyen kell őrizni. Mivel a két növény együtt szemerősítő és gyulladás elleni szer, szemgyengeség esetén minden aggály nélkül egyszerűen a szembe is lehet cseppenteni ezt az oldatot, de a mágikus cél, az asztrális érzékek fejlesztéséhez borogatásszerű alkalmazása is elegendő.

   Később, mikor az asztrális szemek már eléggé fejlettek, mellőzhető a folyékony kondenzátoros pakolás és elegendő csak a fénytorlaszokat alkalmazni a szemekben. Ismételt kísérletek után, ha a fizikai szem e fénygyakorlatok által megerősödött, csak az asztrális szemekre kell irányítani a figyelmet, azzal a kívánsággal, hogy ezek lássanak. A pakolást nem csupán a kísérleteknél, hanem lefekvés előtt is lehet használni. Túlzottan gyakori használat esetén azonban a szem és a szemhéjak túlérzékennyé válnak, ezért előnyösebb mégis a pakolást csupán a gyakorlatok alkalmával használni. A kísérlet alkalmával a borogatást érdemes egy kendővel átkötni, hogy a gyakorlatnál le ne essen. Az egész műveletet mások jelenléte nélkül kell végezni. Ügyelni kell arra, hogy a kötés és az esszencia még családtagok kezébe se kerüljön.

   Ha a tanuló minden eddigi fokozatot lelkiismeretesen átvett, akkor a most leírt módszert rövid hónapok alatt, de jó adottságok mellett már néhány hét után is annyira tökéletesíteni tudja, hogy tisztánlátó lesz, és a gyakorlatban is képes lesz tovább követni minden hátralévő feladatot és műveletet. A tisztánlátás annyira sokrétű és különleges, hogy gyakorlati módszereitől teljes lehetetlenség részletes ismertetést adni. A mágusra van bízva, milyen fokon képes asztrális szemeit kifejleszteni. Mindenesetre óvakodjon az elnyert képességekkel való kérkedéstől, vagy ami még rosszabb volna, azokat embertársai kárára használni. Azokkal csak az emberiség hasznára legyen! Idő és tér nem lesz számára többé akadály, és tisztánlátó szeme számára semmi nem lesz titok.